De eerste openbare Fröbelschool
Wethouder Mever wilde niet meer spreken van een bewaarschool, dat was uit de tijd vond hij. Vanaf nu spreken we over Voorbereidend Onderwijs vertelde hij tijdens de opening van de Eerste openbare Fröbelschool aan de Koning Williamstraat op zaterdagmiddag 28 juni 1930. Het schooltje is vandaag bekend onder de naam ‘De Vier Wieken’.
De wethouder was bijzonder blij dat nu alle problemen bij de totstandkoming achter de rug waren en we dit mooie gebouw in gebruik konden nemen. Want deze gemeentelijke fröbelschool was een lang gekoesterde wens van het gemeentebestuur.
Het gebouw is ontworpen door gemeentearchitect de heer Jellema met assistentie van de heer Tuinman en gebouwd door de firma G. Vredenduin van het Pantepad te Zaandam.
Wethouder Mever vertelde nog dat hij gehoord had dat er mensen waren die het gebouw zo sober vonden. Dat is juist goed, betoogde hij, want het gaat om de innerlijke omstandigheden van een gebouw die de waarden bepalen.
Ook burgemeester Ter Laan sprak nog een woordje waarbij hij vertelde dat hij, als oud onderwijsman, altijd een buitengewone warmte voelde voor het Lager Onderwijs, maar dat hij het belang van goed voorbereidend onderwijs zeer wel kent. Al in 1914 waren er plannen een school als deze te stichten wat echter door de oorlog van 1914 – 1918 en de daarop volgende financiële malaise nooit tot resultaat had geleid.
Het gebouw, met een overdekte speelplaats voor als het slecht weer is, heeft ruime gangen. De lokalen zijn groter dan we gewend zijn op Lagere Scholen. Het meubilair was zeer “knus”, een ander woord kon de journalist niet vinden. De zes kleine wc’tjes maken een koddige indruk. Het gebouw heeft een compleet ingerichte keuken waar melk opgewarmd kan worden en om van ’t spelen vuil geworden kinderen wat op te frissen.
Voor kinderen uit de Rosmolenbuurt was de kleuterschool een ideale speelplaats, met heel veel zand en inderdaad, bij slecht weer kon in de overdekte speelplaats in de zandbak worden gespeeld. Die overdekking is er nu niet meer.
Juf Hempenius, zij is ook mijn juf nog geweest, maar dan heel wat jaren later, begin jaren ’50.
Namen
Andere namen heb ik helaas niet paraat. Kent u, of bent u een van de leerlingen? Neem contact op. Wij stellen het zeer op prijs om meer namen te ontvangen.