James Higson – Brits fotograaf

, , Leave a comment

James Higson was een Engelse fotograaf uit Manchester die in 1904 een reis door Nederland maakte en ook Zaandam aandeed. Hij fotografeerde in verschillende plaatsen, zoals Scheveningen, Rotterdam, Amsterdam waar hij vooral mensen op de korrel nam. Hij schijnt bekend te zijn om zijn foto’s van kleine groepjes mensen. Higson deed ook Zaandam aan waar hij vooral interesse toonde voor de schepen in de haven die toen nog tegen de Dam aanlag.  Op het strand in Scheveningen kiekte hij o.a. drie jongetjes op het strand waarbij het, volgens de experts, doet denken aan het werk van Jozef Israël, een bekend lid van de Haagse School.

 

Nederland was in die dagen in trek bij artiesten die zowel fotograferend als schilderend het Holland vastlegden zoals het hier en daar nog was als een herinnering aan hoe het ooit was geweest. De zeilschepen voeren nog maar zouden al snel tot het verleden behoren.

 

Hier enkele foto’s die James Higson van Zaandam maakte.

 

 

*De getoonde werken zijn in het bezit van het Rijksmuseum
 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.