De Koeienbrug

, , Leave a comment

De Koeienbrug in een winter, dat komt misschien nooit meer. De brug over de Gouw aan de oostkant van Zaandam, is waarschijnlijk ooit gebouwd om, voor de molenaar, toegang te verschaffen  naar de molen Koning William[1] in het Oostzijderveld.
Een straat in de Rosmolenwijk is naar de molen vernoemd.

Al in  de jaren  ’20 van de vorige eeuw was de koeienbrug de toegang tot de volkstuinen aan de overkant van de Gouw. Op het land waren, behalve een groot volkstuinencomplex, ook nog twee bedrijven; een bloemen- en bomenkwekerij en een groetenkwekerij.

 

De brug en de ernaast gelegen steiger was een gewilde visplaats en diende tevens in de winter als opstapplaats voor schaatsers op de Gouw.

 

In 1954 werd het Burgemeester in ’t Veldpark aangelegd. De grond werd door de gemeente aangekocht voor uitbreiding van de stad. De brug en de tuinderijen verdwenen. De wijk die hier werd gebouwd kreeg de naam Schepenbuurt.

 

 

 

1] Gesloopt in 1910

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.