John Adams

, , Leave a comment

Zo af en toe kom ik in boeken iets tegen dat met de Zaanstreek te maken heeft. Dit keer was het in een boek over John Adam (1735 – 1826), Amerikaans politicus  en tweede president van de Verenigde Staten van Amerika, die gedurende een aantal jaren, vanaf 1782, in Nederland verbleef.

 

Zijn doel was om hier steun te zoeken voor de onafhankelijkheidsstrijd van de Amerikanen tegen de Engelsen, vooral om leningen los te krijgen om de strijd te financieren. Toen de Engelsen de strijd verloren en de leningen los kwamen verliet hij ons land voor andere belangrijke zaken die met het pas onafhankelijke Amerika te maken hadden.

                                                                      

John Adams in 1788

 

In 1786, hij was inmiddels ambassadeur van de onafhankelijke Verenigde Staten van Amerika in Londen, kwam hij met zijn vrouw Abigail nog een keer naar Nederland, maar nu veel meer als toeristen. Ze bezochten Gouda met z’n porselein en het Czaar Peterhuis in Zaandam. Ik zie ze al lopen, vanaf de boot in de haven, over de Dam, Dampad of Hogendijk naar ’t Krimp. Een ‘founding Father’ van de Amerikaanse onafhankelijkheid op ’t Krimp.

‘Krimp in 1817 door G. Lamberts

 

 

 

Uit: John Adams in Holland 1780-2005 – J.W. Schulte Nordholt e.a.

foto’s: Gemeente Archief Zaanstad, Boston Atheneum

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.