De Vuilnisemmer

, , Leave a comment

De vooruitgang was niet te stoppen en in 1939 kregen de inwoners van Zaandam de beschikking over een vuilnisemmer. Tot dan toe werd het vuil op allerlei manieren aangeboden, in zakken, in dozen, in wastobbes. Het werd in open wagens opgehaald en bij een beetje wind waaide het alle kanten op.

 

Nu kwam er dan de vuilnisemmer, voor iedereen dezelfde en er kwam een wagen waarin de emmers werden geleegd. Op onderstaande foto worden de emmers aangevoerd door Dirk Stroo en Piet Schepers (op de wagen) van de gemeentereiniging.

 

Als eerste kreeg mevr. Bouwmeester uit de Smitstraat er één door directeur van de reiniging Willem van Velsen en vuilnisophaler Jan Hooft uitgereikt. De Smitstraat kreeg na de oorlog de naam van haar man, de verzetsman Jan Bouwmeester.

Om die emmers op een goede manier op te halen ging de gemeentereiniging gelijk over tot de aanschaf van een vuilniswagen voor deze emmers. Het werd de eerste in een lange reeks.

 

Foto’s: Zaandam – Jan Hottentot

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.