Wilhelmina – Lindenboomschool

, , Leave a comment

Toen De Gouw ongeveer de oostelijke grens van Zaandam was stond aan de Kepplerstraat de Wilhelminaschool met eraan gekoppeld de Ds. Lindeboomschool. Op de foto staan ze nog naast elkaar. In 1953 werd het complex geopend door burgemeester W. Thomassen. De Wilhelminaschool was een openbare lagere school. De Ds. Lindeboomschool had een christelijk karakter.

In Wilhelmina herkennen we de naam van koningin/prinses Wilhelmina, de over-grootmoeder van onze huidige koning. Ds. Lindeboom (1845 – 1933) was een gereformeerde predikant die zich in 1873 in Zaandam vestigde en z’n best deed om een christelijk geluid te laten horen tegen het opkomend socialisme. De sportzaal van het complex werd verhuurd aan diverse sportverenigingen, onder andere Judoclub Zaandam. Ik heb daar zelf enkele jaren les gehad in deze edele sport van de heer Siem Boering.

ds-lindenboomschool-en-wilhelminaschool

In de jaren ’80 werd het complex gesloopt en werden er woningen gebouwd met de straatnaam Jan Bonekampstraat (een verzetsstrijder).

sam_2357a

Het complex sluit aan bij de verzetsbuurt. De straat rechts is de G.L. Jambroesstraat, ook vernoemd naar een verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog.